Dlaczego warto przygotować domowe masło orzechowe?

Jako społeczeństwo staliśmy się ostatnio bardzo leniwi. Wszystko mamy niemalże pod ręką, dlatego niczego nie musimy już robić sami. Zamiast gotować w domu zdrowe i dobre dla naszego ciała posiłki, zastępujemy je gotowcami ze sklepu, które oszczędzają nasz czas i energię. Masło orzechowe też możemy dostać w każdym markecie. Mimo tego przynajmniej raz w życiu powinniśmy je sami przygotować, by przekonać się, jak rzeczywiście powinno ono pachnieć i smakować.

Tworząc takie masło samodzielnie w domu, zyskujemy absolutną pewność, że będzie mieć ono dobry dla nas skład. Sami przecież za niego odpowiadamy. Nie musimy dodawać do niego takich substancji, które uznajemy za niezdrowe lub jakkolwiek szkodliwe. Robimy masło z wybranych orzechów, dodając do nich ewentualnie minimalną ilość soli, jakiegoś zdrowego słodzika bądź ulubionej przyprawy, która może totalnie zmienić smak pasty. Wbrew pozorom ten produkt jest szybki w przygotowaniu. A gdy już sami go wykonamy, łatwiej będzie nam też wymyślać różne przepisy z masłem orzechowym.

Kolejna korzyść polega na oszczędności pieniędzy. Niby masła orzechowe nie są jakoś specjalnie drogie, ale jednak zawsze musimy za nie zapłacić przynajmniej te dwadzieścia złotych. W tej cenie uzyskujemy średniej wielkości pudełko, które może nam wystarczyć maksymalnie na kilka tygodni. A za dwadzieścia złotych moglibyśmy też kupić olbrzymią ilość świeżych orzechów arachidowych, z których wykonalibyśmy kilkukrotnie większą porcję pasty. To się po prostu opłaca. Domowe gotowanie jest korzystne pod względem ekonomicznym.

Przygotowując tego typu wyroby spożywcze samodzielnie, uczymy się też sztuki gotowania i zaczynamy się nią bawić. Nagle orientujemy się, że nie jesteśmy już wcale skazani na smak, który nie do końca nam odpowiada. W każdej chwili możemy go zmienić. Dodajemy do orzechów odrobinę cynamonu, by uzyskać bardziej świąteczny aromat, albo uzupełniamy je ostrą papryką, by osiągnąć wyrazisty smak. Możliwości jest całe mnóstwo. Bawiąc się w ten sposób, za każdym razem tworzymy całkowicie inne masło orzechowe.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments