Jakie są odmiany śliwki oraz morfologia i stanowisko

Śliwka to owoc jadalny, który można spożytkować na różne sposoby, począwszy od powideł, a kończąc na suszonej herbacie. Ona jest bardzo dobra w smaku i może też stać się produktem do użytkowania w zimie. Wnętrze tego owocu jest wypełnione dużą pestkę.

Jakie są odmiany śliwki?

Wyróżnić można takie odmiany, jak między innymi:

renklody, mirabelki, lubaszka, bluefre, węgierka, diana, opal, lepotica, president, silvia itd.

Odmiany śliwki są bardzo dogodne w klimacie polskim, gdzie owocują one w sezonie ciepłym, a drzewko na zimę opada z liści. Ono rośnie na dziko, w ogrodzie i sadzie.

Jak wygląda morfologia śliwki?

Morfologia śliwki przedstawia się następująco:

Drzewko śliwki zazwyczaj rośnie w ogrodzie lub na dziko. Te na dziko ma czarny konar, oraz gałęzie sporadycznie pokryte owocem i zielonymi liśćmi.

Liście tego drzewka są kształtu owalnego, o przedziale linii na pół wzdłuż.

Kwiat śliwki jest o małych płatkach i z niego jeszcze wystają pręciki pyłków w kolorze żółtym.

Owoc śliwki rosnącej na dziko jest fioletowego koloru, o małych owocach, owalnych i podłużnych. Jednak też jest doskonałym materiałem na przetwory domowej roboty.

Stanowisko oraz miejsce do sadzenia odmian śliwki?

Stanowisko dla drzewka owocowego, jakim jest śliwka to dobrze nasłonecznione, nie zakryte, gdyż owoce muszą dojrzeć.
Gleba dla tego drzewka wymagana to przepuszczalna, piaszczysto – gliniasta, należy uważać, gdyż zbyt przesadzone pomysły dla śliwki mogą spowodować, że będzie ona ciężko znosić warunki. Woda i zbita gleba są nieprzyjazne do uprawy.
Wysadzanie tego drzewka powinno odbywać się na jesień lub na przedwiośnie. Przed wsadzeniem do ziemi, warto sprawdzić korzenie oraz przyciąć te, które są uszkodzone, by drzewko lepiej się zaaplikowało do ziemi.

Podsumowując, śliwka to nic innego jak lekko kwaskowy owoc, a jeśli trafimy na dobrą odmianę, to może on być słodkawy. I jest też znany ze śliwowicy, która jest królową wśród trunków alkoholowych.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments