Korzyści płynące z regularnego spożywania błonnika

Prawdopodobnie słyszałeś, że spożywanie błonnika jest korzystne dla organizmu, ale czy naprawdę wiesz, gdzie można go znaleźć lub jak zwiększyć jego spożycie? Wyjaśniamy, które produkty spożywcze należy wybierać, aby czerpać korzyści ze spożywania błonnika w codziennej diecie.

Co to jest błonnik?

Błonnik jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, zwłaszcza dla układu pokarmowego. Błonnik jest składnikiem, który można znaleźć, w różnych ilościach, w pokarmach pochodzenia roślinnego, takich jak owoce, warzywa, rośliny strączkowe, pełne ziarna (chleb, makaron, ryż, itp.) i orzechy. Błonnik jest składnikiem odżywczym, który nie może być wchłonięty przez nasze enzymy trawienne, więc dociera do jelita w niezmienionej postaci.
Błonnik dzieli się na dwie główne grupy.

1. Błonnik nierozpuszczalny.

Występuje przede wszystkim w pełnych ziarnach zbóż i niektórych warzywach. Ten rodzaj błonnika nie rozpuszcza się w wodzie, a jego właściwości zwiększają motorykę jelit, pomagając zapobiegać niektórym zaburzeniom trawienia, takim jak np. zaparcia.

2. Błonnik rozpuszczalny.

Występuje głównie w nasionach roślin strączkowych, owocach i warzywach. Błonnik ten ma działanie regulujące i rozpuszcza się w kontakcie z wodą, tworząc rodzaj żelu, zwiększając swoją objętość i zdolność do krążenia w jelitach.

Jakie są korzyści ze spożywania błonnika?

Bakterie naszej flory jelitowej muszą spożywać błonnik, aby mogły się odpowiednio odżywiać i w ten sposób pełnić swoje funkcje, w tym wzmacniać nasz system odpornościowy.
1. Odgrywa podstawową rolę w regulacji tranzytu jelitowego, zapobiegając zaparciom.
2. Dodaje również objętości do diety, pomagając opóźnić opróżnianie żołądka, przedłużając w ten sposób uczucie sytości, dlatego jest szczególnie ważna w dietach kontrolujących wagę.
3. Ponadto, wśród wielu innych właściwości, niektóre rodzaje błonnika pomagają regulować poziom glukozy (cukru) i cholesterolu we krwi, co jest bardzo ważne dla osób cierpiących na choroby pokrewne, takie jak cukrzyca.

Jak można zwiększyć spożycie błonnika?

Zalecana dzienna ilość to około 25-30g błonnika, jak więc osiągnąć te ilości? Ważne jest, aby stosować zróżnicowaną i zbilansowaną dietę, z przewagą produktów roślinnych. Jedz co najmniej dwie porcje warzyw dziennie i trzy owoce, pamiętając o tym, aby w miarę możliwości jeść je ze skórką, ponieważ to właśnie w niej znajduje się najwięcej błonnika. Ponadto, co tydzień wzbogać swoją dietę o pełne ziarna, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona.
Bardzo prostym sposobem na zapewnienie sobie zalecanego dziennego spożycia jest włączenie do każdego posiłku pokarmu bogatego w błonnik — to o wiele łatwiejsze niż myślisz!

Pamiętaj, że błonnik jest podstawowym filarem zrównoważonej diety i dobrego zdrowia, więc dzięki tym pomysłom i wskazówkom możesz zacząć czerpać z niego korzyści!

1 thought on “Korzyści płynące z regularnego spożywania błonnika”

Leave a reply to Janek Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *